Dogovor o novem Privacy Shield potrjen

Novico potrdila Ursula Von Der Leyen

Evropska unija je pravkar napovedala, da je dosegla načelni dogovor z ZDA o oživljenem dogovoru o čezatlantskih tokovih podatkov, kar bi lahko pomenilo konec večmesečne pravne negotovosti, ki je spremljala storitve v oblaku po pomembni razsodbi sodišča julija 2020, ki je razveljavila Zasebnostni ščit EU-ZDA (Privacy Shield)

“Našli smo načelni dogovor o novem okviru za čezatlantske tokove podatkov,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na današnji skupni tiskovni konferenci z ameriškim predsednikom Joejem Bidenom.

“To bo omogočilo predvidljive, zaupanja vredne pretoke podatkov med EU in ZDA ter varovalo zasebnost in državljanske svoboščine.”

Pravna negotovost, ki visi nad prenosi osebnih podatkov v ZDA, je v zadnjih mesecih privedla do tega, da so evropski regulatorji izdajali prepovedi za uporabo ameriških rešitev, kot so Google Analytics, Google Fonts in Stripe – več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

Na novico se je že odzval glavni “krivec” za padec Privacy Shielda Max Schrems:

Podrobnosti o tem, kaj sta se dogovorili EU in ZDA – in kako natančno je obema stranema uspelo zapolniti vrzel med še vedno dvema zelo različno usmerjenima pravnima sistemoma – niso jasne. In ker bo trajnost dogovora odvisna od natanko te drobne podrobnosti, s ploskanjem zaenkrat ostajamo zadržani, a hkrati veseli, da se zadeve končno premikajo v pravo smer. A Schremsov komentar že kaže na to, da se nam obeta ponovna presoja na Sodišču EU. Super za pravne teoretike, a novi sivi lasje za praktike.

 

Exit mobile version