Korak bližje novemu Privacy Shield

Biden napovedal izvršilno uredbo za prihodnji teden

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bo prihodnji teden izdal izvršilno uredbo (executive order), s katero namerava odpraviti evropske pomisleke glede praks nadzora v ZDA.

Kot del prihajajoče objave se pričakuje, da bo uredba Bele hiše delovala v povezavi z novimi predpisi ameriškega ministrstva za pravosodje, ki se uporabljajo za nadzor ameriških agencij za nacionalno varnost, pravi Peter Swire, nekdanji glavni svetovalec administracije Billa Clintona za zasebnost in trenutni profesor na Georgia Tech, katerega delo je del pravne podlage za vodilni okvir novega zasebnostnega ščita.

Ko / če bo izvršni ukaz prihodnji teden objavljen, bo Evropska komisija začela postopek ratifikacije, ki naj bi trajal kar šest mesecev. Nov čezatlantski sporazum o podatkih bi bil torej pripravljen okoli marca 2023.

Medtem ko podrobnosti o tem, kaj je v prihajajočem izvršnem ukazu, še niso bile objavljene, so štirje posamezniki, ki so sodelovali v pogovorih, opisali vrsto novih pravnih zaščit, ki bodo podeljene tako evropskim kot ameriškim državljanom glede tega, kako lahko ameriške agencije za nacionalno varnost dostopajo in uporabljajo njihove podatke.

To vključuje nov jezik, ki bo orisal, kaj je “potrebno in sorazmerno” za agencije pri njihovih dejavnostih nadzora, in bo predstavljal pomembno spremembo o tem, kako se lahko podatki posameznikov na obeh straneh Atlantika uporabljajo za namene nacionalne varnosti.

Marca sta se Bruselj in Washington načeloma strinjala s prenovljenim sporazumom o zasebnostnem ščitu, ki omogoča pošiljanje vsega, od podatkov o plačah do družinskih slik, čez Atlantik. Toda napredek pri podrobnostih o tem, kako bi takšen dogovor deloval v praksi, je bil do zdaj ustavljen zaradi nenehnih pomislekov nekaterih znotraj Komisije, da se lahko vsak nov dogovor z ZDA sooči s takojšnjimi pravnimi izzivi.

Pogajanja za nadgradnjo EU-ZDA podatkovnega pakta so se začel leta 2020, potem ko so sodniki Sodišča EU razveljavili zasebnostni ščit zaradi pomislekov, da Evropejcev ne ščiti dovolj pred nadzorom ZDA.

Exit mobile version