Vera Jourova: Upravljanje zasebnosti v EU ne deluje!

Ena od arhitekt GDPR zagrozila z možnostjo drugačnega nadzora

Uveljavljanje zasebnosti v Evropski uniji še vedno ne deluje po načrtu in morda bodo potrebne spremembe, pravi podpredsednica EK: “Nisem zadovoljna,” je na današnji konferenci opozorila Vera Jourova.

“Vidimo vrzeli in vidimo, da nekateri organi za varstvo osebnih podatkov v nekaterih državah članicah nimajo dovolj osebja, niso opremljeni z zadostnim proračunom, niso podprti z zadostno politično podporo vlad.”

Vera Jourova: če bo šlo tako naprej, bo EU udarila po mizi …

Napetosti so se med nadzorniki osebnih podatkov še dodatno povečale v času, ko si irski pooblaščenec vzame  zelo konkreten čas za dokončanje preiskav velikih ameriških tehnoloških podjetij z bazami v EU – vključno s Facebookom (ta se je vmes preimenoval v Meta, zato ne pozabite po potrebi spremeniti svoje politike zasebnosti, predvsem na spletu) in Appleom.

 

»Moje sporočilo je jasno: če ta decentralizirani sistem za uveljavljanje upravljanje po GDPR, ki je bil mišljen kot močno orodje, zlasti v rokah posameznih ljudi, če to ne bo delovalo, bomo morali predlagati spremembe,« je dejala gospa Jourova.

Kot lahko sklepamo iz njenih prejšnjih kritik, se zna v primeru, da države EK ne bodo poslušale, zgoditi, da bo EK uvedla centralni nadzor na varstvom osebnih podatkov. Kolikor smo lahko razbrali med vrsticami, bo v tem primeru šlo za zmanjšanje pristojnosti nacionalnih DPA.

Exit mobile version