Zabavno: Facebook prepovedal Signalove oglase

Facebook je prepovedal Signalove oglase, ker so ti prikazovali, kako vas Facebook profilira in zbira vaše osebne podatke. Signal je sicer aplikacija, ki omogoča varno (kriptirano) komuniciranje.

Verjetno zdaj že vsi vemo, da glavni namen Facebooka ni pomagati pri povezovanju in klepetanju s prijatelji, temveč zbiranje podatkov o nas. In ti podatki so skrivna omaka, ki Facebooku omogoča, da zagotovi mehanizem za neverjetno ciljno oglaševanje. Facebook v resnici ni socialno omrežje, je oglaševalsko podjetje. Kljub temu, da se mnogi tega zavedajo, si večina težko predstavlja, koliko Facebook ve o njih.

Ekipa Signala, ki se – nasprotno od Facebooka – osredotoča na varnost in zasebnost komunikacije, je na svojem blogu osvetlila Facebookove metode.

Njihova preprosta, a pametna ideja? Za prikazovanje svojih oglasov, s katerimi so želeli predstaviti varno alternativo Facebooku, so uporabili prav Facebookov model zbiranja informacij.

Vendar so bili načrti Signala onemogočeni, saj jim je Facebook blokiral oglaševanje na svoji platformi, kar kaže na to, da je Facebook storil drastičen korak, da uporabnikom prepreči, da bi ugotovili, kako bi lahko njihove podatke uporabili za ciljanje oglasov:

“Facebook je več kot pripravljen prodati vidnost življenja ljudi, razen če želi ljudem povedati, kako se njihovi podatki uporabljajo. Previdnost glede tega, kako oglasi uporabljajo podatke posameznikov, je očitno dovolj za prepoved; v svetu Facebooka je edina sprejemljiva uporaba skrivanje tega, kar počnete, pred občinstvom.

Signal

Facebook Signalu ni ostal dolžan:

“To je trik Signala, ki teh oglasov niti nikoli ni poskušal dejansko prikazovati – in zaradi tega nismo zaustavili njihovega oglaševalskega računa. Če bi Signal poskušal prikazovati oglase, bi jih bilo nekaj od njih zavrnjenih, ker naši pravilniki o oglaševanju prepovedujejo oglase, ki trdijo, da imate določeno zdravstveno stanje ali spolno usmerjenost, kar bi Signal moral vedeti. Seveda pa prikazovanje oglasov nikoli ni bil njihov cilj – šlo je za pridobivanje reklame.”

Facebook

Da vsebina ni iz trte zvita, dokazuje tudi pregled, katere vse osebne podatke Facebook zbira, ko uporabljate Facebook Messenger aplikacijo:

Zaslonske slike iz Applove AppStore aplikacije. Prav z Applom je Facebook zaradi zgornjih ikon zasebnosti pred kratkim vodil še eno bitko, o kateri smo poročali na tej povezavi.

Za primerjavo – spodaj je pregled Signalove aplikacije:

Kako že pravijo? Ko mački stopiš na rep … 😉

Exit mobile version