Novice

EU parlament zavrnil novi Privacy Shield

Negotovost se bo še nadaljevala

Poslanci so v nezavezujočem glasovanju pozvali Evropsko komisijo, naj zavrne osnutek pravnega okvira, ki bi olajšal transatlantske komercialne prenose podatkov.

Večina zakonodajnega telesa je trdila, da sporazum, imenovan Okvir za varstvo podatkov EU-ZDA, ki je bil finaliziran lansko jesen po skoraj dveh letih pogajanj med Brusljem in Washingtonom, ne uspe zaščititi evropskih državljanov pred ameriškim obsežnim spletnim nadzorom.

Parlament je v četrtek glasoval 306-27, z 231 vzdržanimi, za resolucijo, ki poziva komisijo, naj ponovno odpre pogajanja z Združenimi državami.

“Okvir za varstvo podatkov EU-ZDA ne ustvarja bistvene enakovrednosti v ravni zaščite,” navaja resolucija.

Izhod glasovanja v četrtek je bil pričakovan in je prišel nekaj mesecev po tem, ko je Evropski odbor za varstvo podatkov podobno kritiziral okvir.

“Ta nov predlog vsebuje pomembna izboljšanja, vendar na žalost še nismo tam. Še vedno manjkajo elementi na področju sodne neodvisnosti, transparentnosti, dostopa do pravosodja in pravnih sredstev,”

Juan Fernando López Aguilar, španski član parlamenta, ki predseduje Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Izvršilno telo Evrope je decembra sprejelo osnutek odločitve o sprejemanju okvira, kar je odprlo pot za formalno ratifikacijo.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v četrtek v tvitu branil sporazum, trdil je, da okvir “prinaša trdne varovalke in pravno gotovost.”

“Prenosi podatkov izven Evrope, brez posebnega pooblastila, kot je to prek pogodbe, zahtevajo, da komisija ugotovi, da ima tuja država zadostno raven zaščite, primerljivo z GDPR. Okvir določa evropske pogoje za priznavanje Združenih držav kot države, ki zagotavlja ustrezno zaščito, vključno z izvršnim ukazom, ki ga je predsednik Joe Biden podpisal oktobra in ki zahteva, da obveščevalna skupnost oceni vplive na zasebnost. Brez okvira bi bilo obdelovanje podatkov Evropejcev s strani ameriških tehnoloških podjetij, kot sta Facebook in Google, težje, morda celo nemogoče. Facebook je v začetku leta 2022 dejal, da se bo verjetno moral umakniti s trga EU, če ne bo obstajal okvir za transatlantski prenos podatkov. Študija iz leta 2021, ki jo je naročilo trgovinsko združenje Digital Europe, je ugotovila, da bi izguba čezmejnega prenosa podatkov na izvoz iz sektorjev, ki so odvisni od podatkov, privedla do letnega zmanjšanja bruto domačega proizvoda EU za 330 milijard evrov.

Okvir za varstvo podatkov EU-ZDA je tretji poskus ZDA in Evrope, da vzpostavijo mehanizem za prenos komercialnih podatkov. Prejšnja dva mehanizma, Okvir varnega pristana in Ščit zasebnosti, sta na Sodišču Evropske unije padla na pravnih izzivih, ki so jih sprožili aktivisti za zasebnost.

Povezani članki

Poglejte tudi
Close
Back to top button
[simple_chat]