Novice

Januarska seja EDPB

EDPB je na januarskem plenarnem zasedanju sprejel osnutek Smernic o pravici do dostopa. Cilj smernic je analizirati različne vidike pravice do dostopa in zagotoviti natančnejša navodila o tem, kako je treba to pravico izvajati v različnih situacijah. Smernice med drugim zagotavljajo pojasnila glede obsega pravice do dostopa, informacij, ki jih mora upravljavec posredovati posamezniku, na katerega se nanašajo osebni podatki, oblike zahteve za dostop, glavnih načinov zagotavljanja dostopa in pojma očitno neutemeljene ali pretirane zahteve. Novembra 2019 je potekal dogodek deležnikov na to temo, pri pripravi osnutka pa so bila upoštevana stališča in mnenja deležnikov.

“Pravica do dostopa omogoča posameznikom, da pridobijo informacije o tem, kako in zakaj se njihovi osebni podatki obdelujejo. Smernice ponujajo primere kot pomoč upravljavcem, da odgovorijo na zahteve za dostop na način, skladen z GDPR.”

Predsednica EDPB Andrea Jelinek

Smernice bodo predmet javnega posvetovanja 6 tednov.

Poleg tega je EDPB sprejel pismo kot odgovor na pisma, ki pozivajo k dosledni razlagi soglasja za piškotke. EDPB v pismu ponovno poudarja, da je zavezan zagotavljanju usklajene uporabe pravil o varstvu podatkov v celotnem Evropskem gospodarskem prostoru. V zvezi s tem je EDPB nedavno ustanovil delovno skupino za pasice s piškotki za usklajevanje odziva na pritožbe v zvezi s pasicami s piškotki. Poleg tega je EDPB posodobil Smernice o privolitvi, da bi zagotovil usklajen pristop glede pogojenosti privolitve in nedvoumne navedbe želja.

Povezani članki

Back to top button