Zanimivosti

POMEMBNO: sprejete so nove standardne pogodbene klavzule (SCC)

Danes je Evropska komisija sprejela dva sklopa standardnih pogodbenih klavzul, enega za uporabo med upravljavci in obdelovalci in enega za prenos osebnih podatkov v tretje države.

Nove SCC odražajo nove zahteve iz GDPR in hkrati upoštevajo sodbo Sodišča EU v zadevi Schrems II, ki državljanom zagotavlja visoko raven varstva podatkov. Ta nova orodja bodo evropskim upravljavcem ponudila več pravne predvidljivosti in zlasti malim in srednjim podjetjem pomagala pri zagotavljanju skladnosti z zahtevami za varen prenos podatkov, hkrati pa bodo omogočala prost pretok podatkov prek meja brez pravnih ovir.

Nove standardne pogodbene klavzule upoštevajo skupno mnenje EDPB in EDPS, povratne informacije zainteresiranih strani med obsežnim javnim posvetovanjem in mnenje predstavnikov držav članic.

“V Evropi želimo ostati odprti in omogočiti pretok podatkov pod pogojem, da zaščita teče skupaj z njimi. Posodobljene standardne pogodbene klavzule bodo pomagale doseči ta cilj: podjetjem ponujajo koristno orodje za zagotavljanje skladnosti z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov tako za njihove dejavnosti v EU kot za mednarodne prenose. To je potrebna rešitev v medsebojno povezanem digitalnem svetu, kjer prenos podatkov traja le klik ali dva.”

Podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourová

„V našem sodobnem digitalnem svetu je pomembno, da se podatki delijo s potrebno zaščito – znotraj in zunaj EU. S temi okrepljenimi klavzulami zagotavljamo več varnosti in pravne varnosti podjetjem pri prenosu podatkov. Po razsodbi Schrems II je bila naša dolžnost in prednostna naloga, da pripravi uporabniku prijazna orodja, na katera se lahko podjetja v celoti zanesejo. Ta paket bo podjetjem znatno pomagal pri spoštovanju GDPR.”

Komisar za pravosodje Didier Reynders
Za nadaljevanje članka se morate prijaviti ali registrirati.

Povezani članki

Back to top button