Zanimivosti

Šef EU pravosodja: nekatere primere kršitev bi bilo treba pospešiti

Evropska komisija razmišlja, kako pospešiti odločitve o preiskavah zasebnosti podatkov, ki so časovno bolj občutljive, je danes povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Reynders je na srečanju na vrhu AIT POLITICO dejal, da je uhajanje podatkov na Facebooku, ki je razkril osebne podatke več kot pol milijarde računov (vključno z Reyndersovim), primer primera, ki traja “morda predolgo”.

»Ko imamo takšne težave, moramo najprej prositi irski organ za varstvo podatkov, da začne dialog s Facebookom, da bi ugotovil, kakšna so možna sredstva, in če [ne deluje], nadaljuje z ukrepi. Mogoče je postopek predolg, zato moramo razmišljati o nekakšnem hitrem postopku. “

Didier Reynders, EU komisar za pravosodje
Didier Reynders upa na hitre postopke.

Kljub temu se je komisar zavzel za reformo izvršilnega mehanizma, vgrajenega v GDPR, k čemur poziva njegova predhodnica, Luksemburžanka Viviane Reding, ki je pomagala pri pisanju pravil.

Namesto tega je Reynders dejal: “Države članice moramo pozvati, naj v nadzorne organe vlagajo tehnične, finančne in človeške vire, s predsednico EDPB pa imam veliko razprav za boljše usklajevanje v okviru EDPB.”

EU – VB: spet težave na obzorju

Belgijski politik je ob tem še dodal, da bi lahko EU začasno ustavila tudi svojo odločitev, da dovoli, da se podatki iz EU prosto prenašajo v Združeno kraljestvo, če bi se to odločilo spremeniti svoje standarde varstva podatkov.

Postopek bo mogoče začasno ustaviti ali ustaviti, če pride do razhajanj v prihodnosti,” je dejal Reynders po komentarju britanskega ministra vlade prejšnji teden, da je država pripravljena tvegati svoj dogovor z Evropo v zameno za “večjo nagrado.”

“Bomo … zelo budni … moramo biti pripravljeni na odziv, če bo v prihodnosti kaj sprememb.”

Didier Reynders, EU komisar za pravosodje

Komisar upa tudi na hitro rešitev podatkovnih tokov čez Atlantik po padcu zasebnostnega ščita med EU-ZDA. sporazumu o izmenjavi podatkov, je lani razveljavilo Sodišče EU. “Upam, da govorimo o mesecih (do rešitve),” je dejal Reynders in nakazal, da bi lahko na EU-ZDA predstavili posodobitev na vrhu 15. junija.

Povezani članki

Back to top button