Novice

Skrivno življenje Barbie ali kako Barbie vohuni za vami

Poljski organi so izrazili zaskrbljenost glede varnosti otroških aplikacij, ki so povezane z igračo Barbie. Po njihovem mnenju lahko te aplikacije predstavljajo tveganje za zasebnost in vohunjenje.

Poljska Agencija za komunikacije (UKE) je izvedla preiskavo, ki je razkrila, da so nekatere od teh aplikacij pridobile in shranile nerazumljive količine podatkov uporabnikov. Poleg tega so nekatere aplikacije, ki so jih razvili tuji proizvajalci, komunicirale s strežniki zunaj Evropske unije, kar bi lahko povečalo tveganje za zlorabo osebnih podatkov.

UKE je posebej identificiralo dve aplikaciji, “barbieselfie.ai” in “bairbie.me”, registrirani v Angvili oziroma Črni Gori, za kateri je dejal, da sta bili v nasprotju s pravili EU GDPR glede upravljanja uporabniških podatkov. Obe aplikaciji uporabnikom omogočata pretvorbo selfijev v like iz vesolja Barbie in sta trenutno na voljo v trgovini Apple Store.

UKE je nato izdal priporočila staršem, naj prekinejo uporabo teh aplikacij in izbrišejo vse podatke, ki so jih že shranili. Poleg tega so poljski organi za varstvo osebnih podatkov zahtevali, da proizvajalci igrač zagotovijo ustrezne ukrepe za varovanje podatkov in spoštovanje zasebnosti otrok.

To ni prvič, da so se otroške aplikacije znašle pod kritiko zaradi varnostnih vprašanj. V preteklosti so se pojavili primeri, ko so zlonamerne aplikacije zbirale osebne podatke otrok ali celo izvajale vohunsko dejavnost.

Poljski organi so zato posvarili starše, naj bodo previdni pri uporabi aplikacij in naj preučijo, katere podatke zbirajo in kako jih uporabljajo. Za otroke je pomembno, da se zavedajo tveganj in se naučijo varnega ravnanja s spletnimi aplikacijami.

Varovanje zasebnosti in osebnih podatkov je postalo ključno vprašanje v digitalni dobi, zato je nujno, da starši, proizvajalci in organi za varstvo potrošnikov sodelujejo pri zagotavljanju varnih in zanesljivih aplikacij za otroke.

Povezani članki

Back to top button
[simple_chat]