Novice

EDPB o sledilnih tehnologijah po ePrivacy direktivi

EDPB je sprejel Smernice o tehničnem obsegu člena 5(3) Direktive o e-zasebnosti. Cilj teh smernic je pojasniti, katere tehnične operacije, še posebej nove in nastajajoče tehnike sledenja, so zajete v direktivi, ter zagotoviti večjo pravno gotovost tako upravljavcem podatkov kot posameznikom.

Predsednica EDPB Anu Talus je poudarila, da lahko sledenje aktivnostim uporabnikov na spletu resno škoduje zasebnosti ljudi. Ambiguitete glede obsega uporabe člena 5(3) Direktive o e-zasebnosti in pojav novih tehnik, ki dopolnjujejo ali nadomeščajo tradicionalne piškotke, so povzročile nove tveganja za zasebnost. Smernice obravnavajo rešitve, kot so sledilne povezave in piksli, lokalna obdelava in enolični identifikatorji, da se zagotovi, da obveznosti glede soglasja, določene v členu, niso zaobidene.

Smernice analizirajo ključne pojme iz člena, kot so ‘informacije’, ‘končna oprema naročnika ali uporabnika’, ‘elektronsko komunikacijsko omrežje’, ‘pridobivanje dostopa’ in ‘shranjene informacije/skladiščenje’. Vključujejo tudi niz praktičnih primerov uporabe, ki prikazujejo pogoste tehnike sledenja.

Smernice obravnavajo samo obseg uporabe člena 5(3) Direktive o e-zasebnosti. Ne obravnavajo, kako bi se moral zbirati pristanek ali izjeme, določene v členu.

Smernice bodo poslane v javno posvetovanje za obdobje šestih tednov.

Povezani članki

Poglejte tudi
Close
Back to top button