Novice

Kamala Harris za nujno ukrepanje glede AI zaradi groženj demokraciji in zasebnosti

Ameriška podpredsednca je pred britanskim vrhom povedala, da so kratkoročne težave s tehnologijo enako pereče kot eksistencialne

Kratkoročne grožnje, ki jih umetna inteligenca predstavlja za demokracijo in zasebnost, je tako nujno treba obravnavati kot dolgoročne eksistenčne grožnje, je po pričakovanjih povedala ameriška podpredsednica Kamala Harris v govoru, v katerem je predstavila vizijo Bidnove administracije pred britanskim vrhom Bletchley Park vrh o AI.

V govoru v Londonu je v sredo pred udeležbo na konferenci povedala:

»Zavračamo napačno izbiro, ki namiguje, da lahko zaščitimo javnost ali pospešimo inovacije. Lahko – in moramo – narediti oboje. In to moramo storiti hitro, saj ta tehnologija hitro napreduje.«

Harris želi preseči razprave o prihodnjih potencialnih, včasih špekulativnih, eksistenčnih grožnjah, ki jih bo umetna inteligenca predstavljala v prihodnosti, da bi preučili škodo, ki se že dogaja, vključno s tisto, povezano z diskriminacijo in dezinformacijami.

“Eksistencialne grožnje so brez dvoma poglobljene in zahtevajo globalno ukrepanje. Vendar bodimo jasni: obstajajo dodatne grožnje, ki prav tako zahtevajo naše ukrepanje, grožnje, ki trenutno povzročajo škodo in ki se mnogim ljudem tudi zdijo eksistencialne.”

Harrisovo še posebej zanima tehnologija za boj proti glasovnim klicem, ki jih ustvari umetna inteligenca, ki morda želijo opehariti ranljivejše ljudi. Prav tako si želi ukrepov za sledenje verodostojni digitalni vsebini, ki jo je ustvarila vlada, in vsebini, ki jo je ustvarila umetna inteligenca ali manipulirana vsebina, vključno z digitalnimi podpisi, vodnimi žigi in drugimi tehnikami označevanja.

Poudarila je pomen vrste testov, ko gre za razvoj, testiranje in uporabo umetne inteligence, vključno z: »Čigave pristranskosti so zapisane v kodo? Čigavim interesom se služi? Kdo žanje nagrado hitre adaptacije? Kdo najbolj trpi škodo? Kdo bo prizadet, če bo kaj narobe? Kdo je bil za mizo?”

Opozarja na “kibernetske napade, ki jih omogoča umetna inteligenca, v obsegu, ki presega vse doslej znano, in na biološko orožje, oblikovano z umetno inteligenco, ki bi lahko ogrozilo življenja milijonov”.

Povezani članki

Poglejte tudi
Close
Back to top button
[simple_chat]